نقش حضرت زینب (س) در قیام عاشورا
نقش حضرت زینب(س) در قیام عاشورا
در نظام سنتهای الهی برای حفظ رسالت ها و انقلابهای پیامبران همواره کسانی از سوی خداوند به عنوان جانشین انتخاب می شدند که مأموریت حفظ و استمرار اهداف انبیاء را به عهده داشتند این سنت در قیام امام حسین (علیه السلام )نیز تحقق یافت اما این بار با شگفتی هر چه تمامتر یک زن چنین رسالتی را برعهده داشت ، آری آن زن حضرت زینب(سلام الله علیها) بود که این نقش را پذیرفت و توانست آن را به خوبی انجام دهد اما نزد ژرف اندیشان روشن است اگر کسی ظرفیت شخصیت و معنویت لازم را برای این جایگاه عظیم نداشته باشد خداوند هرگز چنین مسئولیت شگفت انگیزی بردوش او نمی نهد . از اینجا بود که در طراحی الهی سالار شهیدان امام حسین(علیه السلام) برای انجام مرحله اول قیام عاشورا انتخاب شد وحضرت زینب(سلام الله علیها) برای مرحله دوم آن که اگر به خوبی تحقق نمی یافت مرحله نخست که اصل نهضت حسینی است ناقص و ابتر می ماند و راه به جایی نمی برد .
به هنگام ازدواج حضرت زینب (سلام الله علیها) با عبدالله بن جعفر با توجه به علاقه و محبتی که بین آن حضرت وامام حسین (علیه السلام) بود حضرت علی(علیه السلام) به صورت شرط ضمن عقد مقرر نمود که هرگاه مسافرت طولانی برای امام حسین (علیه السلام) پیش آمد حضرت زینب( سلام الله علیها) بتواند با امام حسین (علیه السلام )مسافرت نماید ، عبدالله بن جعفر نیز پذیرفت این گویای بعد عاطفی است اما آنچه بسیار مهم است اینکه قیام و حرکت امام حسین (علیه السلام) بدون حضرت زینب (سلام الله علیها) ونقش وی نتیجه نمی داد ، اگرآن حضرت صفحه دیگر قیام عاشورا را برعهده نمی گرفت :
1. موج وسیع تبلیغات دشمن 2. فرهنگ ضدارزشی مردم آن زمان که ساخته و پرداخته نیم قرن برنامه ریزی دشمن خود 3. فاصله شهرها واینکه هر خبری مدتی طول می کشید تا منتشر شود .4.حاکمیت دشمن و منزوی بودن اهل بیت(علیه ا لسلام) و امور دیگر زمینه ساز این می شد که امام به شهادت رسد و بعداز مدتی با یک خبر دروغین منعکس شود ، ولی برنامه ریزی دقیق امام و دور شدن از مکه و همراه آوردن حضرت زینب (سلام الله علیها ) و بچه ها بگونه ای بود که شهید شود وکوچکترین حادثه ای مخفی نماند . اما خونی که در راه خدا ریخته شود بی هدف نیست بلکه هدف و پیام دارد ،خونش ایثار شهید و پیامش مربوط به بازماندگان و پیام آوران کربلا است که قلبهای خفته را بیدار و دلهای مرده را زنده سازند . به گونه -ای که حضرت زینب (سلام الله علیها) اگر چه در شرایط بحرانی قرار داشتند ولی از فرصت پیش آمده استفاده کردند وشروع به سخنرانی نمودند و جنایت و اعمال زشت امویان را در قبال حادثه عاشورا بیان نمودند .
حضرت زینب(سلام الله علیها) بود که وظیفه بزرگ خویش را در به ثمر رساندن نهضت و بهره برداری ازآن به انجام رساند و نقشه های پنهانی حکومت بنی امیه که از زمان معاویه برای محو اسلام ونام پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) طرح گردیده بود از میان ببرد آن حضرت در هر فرصتی برای رسوایی ستمگران اموی شروع به سخنرانی می نمود ند و بعد از واقعه عاشورا تمام عمر خود را به گریه و زاری و بیان وقایع عاشورا گذراند ،گریه حضرت زینب(سلام الله علیها ) در مسیر تحقق اهداف شهیدان بود نه گریه ذلت بلکه افشا گری و تحریک عواطف و احساسات برضد یزیدیان بود تا تبلیغات وارونه و دروغین آنا ن را واژگون نماید .
آن حضرت پیام شهدا راکه عبارت بود از : احیای اهداف اسلام ، حفظ کیان آن و نبرد با طاغوتیان را به مردم ابلاغ کرد و از تحریف حادثه کربلا به وسیله دشمن جلوگیری کرد وکاروان سالارخیل اسیران بود و از جان امام سجاد (علیه السلام )دفاع کرد ، اگر حضرت زینب(سلام الله علیها) نبود و زمام امور را در مراحل اسارت خانواده پیغمبر به عهده نمی گرفت آن قیام سامان نمی یافت آن حضرت بود که فهماند اگر زندگی شما انسانها درسایه رهبری افراد منحرف اداره شود باید گفت اسلام واستقلالتان درخطر است ، آری جاودانگی نهضت امام حسین( علیه السلام )در گرو همت حضرت زینب (سلام الله علیها )بود که حقیقتی را که یزید ویارانش بیهوده می کوشیدند تا از دیده واندیشه مردم پنهان کنند و برجنایات هولناک پرده اشتباه افکنند برملا وآشکار ساخت .
منبع:
1.فرهنگ عاشورا ، “مجموعه مقالات کنگره بین المللی امام خمینی (ره ) “، ص235
2 . محمد تقی، سپهر ، ناسخ التواریخ ، جلد4، تهران ، اسلامیه ، بی تا ، ص35 .
3. علی ، نظری منفرد ، قصه کربلا به ضمیمه انتقام ، چاپ اول ، قم ، سرور ، بی تا ، صص443-4 .