نقش حضرت زینب بعد از قیام عاشورا
چکیده
نقش به معنی جایگاهی است که فرد ، بر اساس آن عهده دار انجام کار یا برنامه ای خاص می گردد، به گونه ای که با انجام آن نقش برنامه مورد نظر به سرانجام م یرسد . حضرت زینب(سلام الله علیها)نیز با نقشی که بعد از قیام عاشورا برعهده گرفتند یک برنامه و قیام بزرگ را رهبری نمودند .
در زمینه مقاله فوق ، منابع در اختیار اندک وکافی و جامع نبود و تنها به چند کتاب و فصلنامه در حیطه موضوع مورد نظر دست یافتم ،تا زمینه انجام چنین مقاله ای فراهم گردد . پس از پایان مقاله فوق به این نتایج دست یافتم که : بعد از قیام عاشورا اینکه این قیام جاوید باقی بماند یا فراموش شود بستگی به اسیران کربلا داشت که دررأس آنها حضرت زینب (سلام الله علیها)وامام سجاد (علیه السلام ) قرارداشتند که این دو با شیوه های مختلفی نگذاشتند که قیام عاشورا به فراموشی سپرده شود .
آن حضرت اگرچه در شرایط نگران کننده ای قرار داشتند ولی از فرصت پیش آمده بهترین استفاده را کردند و شروع به سخنرانی نمودند و جنایت و اعمال زشت امویان را درخصوص حوادث کربلا افشا نمودند، خون امام حسین (علیه السلام )هدفدار است و این مهم بر دوش حضرت زینب (سلام الله علیها) بود. و نقش اساسی در رسوا ساختن ستمگران اموی به عهده داشت و در هر فرصتی با خطابه وسخنرانی و پاسخگویی به پرسش ها در تاریکی ها نور افشاند وغفلت ها را زدود ، آن حضرت بعد از واقعه کربلا تمام عمر خود را با گریه و بیان وقایع عاشورا گذراند حتی با افشاگری و تحریک عواطف و به خروش درآوردن احساسات برضد یزید تلاش بسیاری نمود ، و با ایراد خطبه ها تبلیغات وارونه آنان را واژگون نماید. آن حضرت پیام شهداراکه عبارت بود از : احیای اهداف اسلام ، حفظ کیان آن و نبرد با طاغوتیان به مردم ابلاغ کرد و یکی دیگراز فعالیتهای حضرت زینب (سلام الله علیها) این بود که از تحریف حادثه کربلا به وسیله دشمن جلو گیری کرد.
کلید واژه ها : تحریف ، قیام ، افشاگری ، بازگویی .
مقدمه
نقش به معنی جایگاهی است که فرد ، بر اساس آن عهده دار انجام کار یا برنامه ای خاص می گردد به گونه ای که با انجام آن برنامه پیش رو به سرانجام میرسد . حضرت زینب(سلام الله علیها)نیز با نقشی که بعد از قیام عاشورا برعهده گرفته اند یک برنامه و قیام بزرگ را رهبری نمودند .
با هدف آشنایی و آگاهی بخشیدن مخاطب به نقش حضرت زینب(سلام الله علیها) و روشن شدن حقایق قیام عاشورا برای عموم تا از خواب غفلت بیدار شده ، با دیدی روشن و واقع بینانه به این قضیه بنگرند .
مقاله فوق به روش کتابخانه ای و نکته برداری نکات مهم و کلیدی تدوین گردید که در ادامه در نظر دارد به بحث هایی چون : پیام رسانی و افشاگری ، حفظ قیام عاشورا از تحریف و نابودی ، بازگویی وقایع ، به منزل رساندن بار انقلاب و … اشاره کند .
1:حضرت زینب( سلام الله علیها )پیام رسانی وافشاگری
ازاهداف اصلی قیام عاشورا پیام رسانی و افشاگری است . حضرت زینب( سلام الله علیها) وهمراهان تعمداً در مقابل مردم سخنرانی ، سوگواری و مرثیه خوانی می کردند و عواطف آنها را تحریک می نمودند تا با شمردن آنچه برآنان و مردانشان گذشته مردم را برعلیه طاغوت متحد کنند ، از این رو حضرت زینب (سلام الله علیها ) از هر فرصتی برای تحقق این هدف مهم استفاده می کردند . سخنان وخطبه های ایشان وجدان خفته مردم را بیدار کرد مردمی که با افسونگریهای حکومت ،گویا درخواب عمیقی فرو رفته بودند عکس العملهای خطبه های حضرت در بین مردم چنان شدید بود که آن سخنان همچون صیحه آسمانی که یکباره همه جا را فرا می گیرد آنجا را فرا گرفت ، آن حضرت با سخنان ملکوتی خود حقایق تلخ عاشورا را بازگو نمود و پرده از روی حقایق برداشت تا فرزند زیاد نتواند آن را تحریف نماید . سخنان آن حضرت آنی نبود که به فراموشی سپرده شود .گفتار آن حضرت آنچنان اثر عمیق در مردم به جای گذاشت که توانست در حادثه خونین طف به بهترین صورت انتقام بگیرد وآنان را آن چنان آگاه نماید که هیچ خبری مخفی نماند ونگذارد که اهداف یزید به نتیجه برسد . (هاشمی نژاد ، ص50)
ادامه دارد…….