آشنایی مختصر با آیت الله مصباح یزدی
آشنایی مختصر با آیت الله مصباح یزدی
محمد تقی مصباح یزدی در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی در یزد به دنیا آمد. وی تحصیلات مقدماتی حوزوی را در همین شهر به پایان رساند و برای تحصیلات تکمیلی به نجف رفت. از سال ۱۳۳۱ تا سال ۱۳۳۹ در دروس امام خمینی (ره) شرکت و در همین زمان، در درس تفسیر قرآن، شفای ابن سینا و اسفار ملاصدرا از شاگرد علامه طباطبایی بود.
مبارزات انقلابی
مصباح یزدی ۱۵ سال در درس فقه آیت الله بهجت (ره) شرکت کرد و بعد از آنکه دوره درسیاش با امام (ره) به علت تبعید ایشان قطع شد، به تحقیق در مباحث اجتماعی اسلام از جمله بحث جهاد، قضا و حکومت اسلامی پرداخت.
وی در مبارزات با رژیم پهلوی نیز حضور داشت و در آن دوران با شهید بهشتی، شهید باهنر و مرحوم هاشمی رفسنجانی همکاری داشت. در این بین در انتشار دو نشریه با نامهای “بعثت” و “انتقام” نقش داشت.
فعالیتهای فرهنگی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در تأسیس دفتر همکاری حوزه و دانشگاه و در جهت تحول و بازسازی نظام حوزه نقش فعالی ایفا کرد. وی بنیاد علمی پژوهشی باقرالعلوم و سپس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) را در قم پایهگذاری کرد و در روزهای اخر عمر خود رئیس همین مؤسسه و همچنین رئیس شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت (ع) و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بود.
نظر مصباح یزدی در مورد رهبر انقلاب
مصباح یزدی در یکی از سخنرانیهای خود در سال ۱۳۹۳ در اظهاراتی گفته بود: «یکی از نعمتهای بسیار بزرگ برای ما امام راحل بود که بسیار بزرگ بود و بعد از رحلت ایشان، وجود نعمت جانشین ایشان، رهبر معظم انقلاب است که خدا را شاهد میگیرم جامعه ما لیاقت چنین رهبری را ندارد. ایشان بالاترین مراتب مدیریت را در جامعه دارد و بزرگترین دشمنان جامعه کسانی هستند که در زمینه تضعیف ولایت فعالیت میکنند.»
: مسئولیتها
مصباح یزدی ریاست مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) را از جانب رهبر انقلاب برعهده داشت. وی در سال ۱۳۶۹ به عنوان نماینده دومین دوره مجلس خبرگان رهبری از استان خوزستان و پس از آن نیز در دورههای سوم و چهارم این مجلس از سوی مردم تهران به نمایندگی برگزیده شد.
مواضع دینی
مصباح یزدی معتقد بود که زمامدار صالح باید ذهن مردم را نسبت به آنچه از اسلام نمیدانند هوشیار کرده و به آنها آموزش دهد؛ البته در هر زمانی نیز نیازهای مردم مختلف است؛ در هر صورت باید بدانیم که مخالفت با، ولی امر مسلمین به نوعی شرک است.
وی با برشماری ارکان مهمی که حوزه را در تراز انقلاب اسلامی نگاه میدارد، معتقد بود که سه رکن مهم در رابطه با حوزه تراز انقلاب اسلامی وجود دارد. اولین رکن، شناخت صحیح نسبت به اسلام است. هم اینکه چه موضوعاتی را باید دانست و هم اینکه چطور باید آنها را فراگرفت. امروز سوالات در جامعه فراوان است، اما پاسخها به اندازه کافی نیست. همه ما نیز میدانیم که با چنین وضعی جامعه اصلاح نخواهد شد.
مصباح یزدی اظهار کرده بود که دومین رکن، عامل درونی برای عمل است. صرف دانستن، دردی را دوا نمیکند بلکه باید آنچه را آموختهایم به کار گیریم و سومین رکن، بصیرت اجتماعی است. اگر درک اجتماعی و شناخت مسائل روز و حیلههای دشمنان را به خوبی بشناسیم و هر سه رکن را در حوزه علمیه پیاده کنیم، در برابر خداوند متعال رو سفید خواهیم بود وگرنه به هیچ وجه نخواهیم توانست پاسخگوی خونهایی باشیم که در راه این هدف ریخته شده است.
علت فوت
آیتالله محمدتقی مصباح یزدی از روز شنبه (۶ دی ماه) به علت وخامت بیشتر بیماری گوارشی در بیمارستانی در تهران بستری شده بود که عصر امروز در سن ۸۵ سالگی جان به جانآفرین تسلیم کرد.