مراحل هضم غذا
مراحل هضم غذا
در بدن انسان، پس از خوردن غذا، چهار مرحله هضم رخ می دهد که به ترتیب بیان می شود.
1️⃣ هضم معده ای
هر غذایی در گام نخست و پس از جویده شدن و آمیختن با آب دهان، وارد معده می گردد. غذا در معده با آنزیم ها و اسیدهای قوی و مختلفی مخلوط شده و به گونه خمیری در می آید، سپس وارد روده می شود. روده نیز مقدار بسیاری از مواد غذایی را جذب کرده و به کبد تحویل می دهد.
2️⃣ هضم کبدی
پس از خورده شدن مواد غذایی و هضم آغازین آن در معده و روده باریک، مواد غذایی هضم شده، به وسیله دیواره روده باریک، جذب خون شده و برای تجزیه بیش تر به کبد می رود. کبد، بسان دیگ غذا عمل کرده و مواد غذایی را می پزد و آن ها را به مواد جداگانه ای تبدیل می کند.
کبد، عضوی بسیار حیاتی برای بدن است که در کنار ذخیره سازی ویتامین ها و مواد معدنی، در وظیفه ای مهم تر، سوخت و ساز مواد غذایی و چربی ها و پروتئین ها را بر عهده دارد که با تولید صفرا، در جهت هضم و جذب چربی ها عمل می کند. در هضم کبدی، ماهیت مواد غذایی دگرگون می شود و کبد آن ها را به چهار خلط؛ دم، صفرا، بلغم و سودا تبدیل می کند.
3️⃣ هضم عروقی
یعنی پس از تجزیه و تحلیل مواد غذایی و دگرگونی و رفتن آن ها به رگ های خونی، تغییر و تحولاتی در این مواد مغذی انجام می گیرد تا به بافت مورد نظر برسد. به این دگردیسی درون رگ ها، “هضم عروقی” می گویند.
4️⃣ هضم بافتی (اندامی)
هضم در بافت ها و اندام ها انجام می گیرد؛ یعنی خون با جریان در سراسر بدن، موادغذایی مفید را به بافت ها و اندام های گوناگون و سلول های آن ها می رساند و فضولات و زواید آن ها را نیز پس می گیرد.
منبع: کتاب طب اسلامی، مبانی و اصول،
دکتر علی رضایی بیرجندی،ص ۱۵۷.
کلیدواژه ها: مراحل هضم غذا، هضم معده ای، کبدی، عروقی، بافتی