علل قیام عاشورا
عاشورا نه یک حادثه بلکه یک فرهنگ است . فرهنگی برخاسته از اسلام که نقش حیاتی در استحکام ریشه ها ورویش شاخه ها و رشدوبارور شدن آن ایفا کرده است ، عاشورا هیچگاه در محدوده زمانی خاص محصور نمانده است ، لکن همواره الهام بخش تشیع در راستای حرکتها و جنبشهای قیام شیعه بلکه بسیاری از نهضتهای دیگر در برابر کانون ظلم وستم ونفاق بوده است . بازسازی مضامین و مفاهیم بلند عاشورا درهر عصر و زمانی به فراخور حال آن زمان تغییر کرده است و تاثیر بسیار شگرف وسازنده ای درراه پیشبرد اهداف مقدسی همچون نشر معارف و فرهنگ اسلام برجای نهاده است.
علل قیام عاشورا
در جهان هستی هزاران اتفاق و رویداد رخ می دهد که هر کدام بر اثر یک سری عوامل درونی و بیرونی یا رابطه علی و معلولی خاصی که بین پدیده ها می باشد ، به وجود می آید و اینگونه نیست که آن اتفاق یا رویداد خود به خود بدون دخالت هیچ عاملی به وجود آید و هیچ گونه هدفی در برنداشته باشد ، ما اگر درست بنگریم بین آنها رابطه علی و معلولی می یابیم که باعث شده آن اتفاق به وجودآید . قیام عاشورا یکی ازآنهاست که بر اثرعلت و به خاطراهداف خاص به وقوع پیوست که در زیر به آنها اشاره می گردد :
1. اعتراض به وضعیت موجود
امام حسین (علیه السلام) از اینکه یزید در رأس حکومت قرارگرفته بود ، برای اسلام احساس خطر می -کرد چه با توجه به اینکه امام (علیه السلام )معصوم است و چه با قطع نظراز عصمت و امامت ایشان به هرحال دیدگاه امام (علیه السلام )این است که وضعیت موجود دگرگون شده ، پس باید حرکتی صورت گیرد وامروز که یزید در رأس حکومت است با گذشته که معاویه بود وضعیت تغییر کرده است . بنابراین از مدینه به مکه حرکت می کند واین هجرت معترضانه نام دارد ، لازم نبود که امام( علیه السلام ) را تبعید کنند تا اینکه مردم بفهمند که امام (علیه السلام )اعتراض داشتند .
2. امر به معروف ونهی از منکرمبنای حرکت معترضانه امام( علیه السلام )
این اعتراض با هجرت و انتقال از مدینه به مکه صورت می گیرد اعم از اینکه این حرکت مؤثر واقع شود یا واقع نشود ، چون بعضی از امر به معروف و نهی از منکرهای غیر مؤثر در تاریخ می ماند و اثرات بعدی دارد . بنابر این دوره ای که امام حسین (علیه ا لسلام) در مکه بسر می برد ، همین اعتراض به عنوان امر به معروف و نهی از منکر تلقی می شود و امام( علیه السلام) در حال امر به معروف و نهی ازمنکر قولی و عملی بوده است .
#ادامه_دارد….
منبع: اندیشه عاشورا ، ص14-16