تفسیر نور
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_قرآن
#سوره_حمد
✳ سیمای سوره حمد
سوره حمد که نام دیگرش «فاتحه الکتاب» است، هفت آیه دارد.(عدد هفت، عدد آسمان ها، ایّام هفته، طواف، سعی بین صفا و مروه و پرتاب سنگ به شیطان نیز می باشد.) و تنها سوره ای است که بر هر مسلمانی واجب است، روزانه ده بار آن را در نمازهای شبانه روزی بخواند و در صورت تکرار عمدی نماز او باطل است. «لا صلاه الا بفاتحه الکتاب» (مستدرک ، ج4، ح4365)
بنابه روایت جابربن عبدالله انصاری از پیامبر (ص) این سوره بهترین سوره های قرآن است. و به نقل ابن عباس؛ سوره حمد اساس قرآن است. در حدیث نیز آمده است: اگر هفتاد مرتبه این سوره را بر مرده بخوانید و زنده نشد، تعجّب نکنید.(بحار،ج92، ص257)
از نامگذاری این سوره به فاتحه الکتاب توسط پیامبر(ص) (عیون اخبار الرضا، ج2، ص27) معلوم می شود که تمام آیات قرآن در زمان رسول خدا(ص) جمع آوری شده و به صورت کتاب در آمده است و به امر ایشان این سوره در آغاز و شروع کتاب (قرآن) قرار گرفته است.
همچنین در حدیث ثقلین می خوانیم که پیامبر(ص) فرمود: «انّی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی»( بحار، ج2، ص100)
من دو چیز گرانبها در میان شما می گذارم؛ کتاب خدا و خاندانم.
از این حدیث نیز معلوم می شود که آیات الهی در زمان پیامبر(ص) به صورت «کتاب الله»جمع آوری شده و به همین نام در میان مسلمانان معروف و مشهور بوده است.
آیات سوره مبارکه فاتحه، اشاراتی دربارهی خداوند و صفات او، مسأله معاد، شناخت و در خواست رهروی در راه حقّ و قبول حاکمیت و ربوبیت خداوند دارد. همچنین به ادامهی راه اولیای خدا ، ابراز علاقه و از گمراهان وغضب شدگان اعلام بیزاری و انزجار شده است.
سوره حمد -همانند خود قرآن- مایه شفاست، هم شفای دردهای جسمانی و هم شفای بیماری های روحی.(علامه امینی(ره) در تفسیر فاتحه الکتاب، در این زمینه روایت زیادی را نقل نموده است.)
ادامه دارد….
📚 تفسیر سوره نور، جزء 1، ص 15