تفسیر سوره مطففین
تفسیر قرآن
#سوره_مطففین_آیات 18تا 28
بسم الله الرحمن الرحیم
«كَلَّا إِنَّ كِتَابَ الْأَبْرَارِ لَفِي عِلِّيينَ؛چنان نيست که آنها (درباره معاد) ميپندارند، بلکه نامه اعمال نيکان در «عليين» است!»(18) «وَمَا أَدْرَاكَ مَا عِلِّيونَ(المطففين/19)؛ و تو چه ميداني «عليين» چيست!»(19) « كِتَابٌ مَرْقُومٌ؛ نامهاي است رقمخورده و سرنوشتي است قطعي)(20) «يشْهَدُهُ الْمُقَرَّبُونَ؛ که مقربان شاهد آنند!»(20) « إِنَّ الْأَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ؛ مسلما نيکان در انواع نعمتاند.»(22) « عَلَى الْأَرَائِكِ ينْظُرُونَ ؛ بر تختهاي زيباي بهشتي تکيه کرده و (به زيباييهاي بهشت) مينگرند!»(23) « تَعْرِفُ فِي وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعِيمِ؛ در چهرههايشان طراوت و نشاط نعمت را ميبيني و ميشناسي!»(24) « يسْقَوْنَ مِنْ رَحِيقٍ مَخْتُومٍ؛ آنها از شراب (طهور) زلال دستنخورده و سربستهاي سيراب ميشوند!»(25) « خِتَامُهُ مِسْكٌ وَفِي ذَلِكَ فَلْيتَنَافَسِ الْمُتَنَافِسُونَ ؛ مهري که بر آن نهاده شده از مشک است؛ و در اين نعمتهاي بهشتي راغبان بايد بر يکديگر پيشي گيرند!»(26) « وَمِزَاجُهُ مِنْ تَسْنِيمٍ ؛ اين شراب (طهور) آميخته با «تسنيم» است.»(27) « عَينًا يشْرَبُ بِهَا الْمُقَرَّبُونَ؛ همان چشمهاي که مقربان از آن مينوشند.»(28)
پیام ها:
1- « علِّیین» جمع «عِلّیِ» به معنای درجات بلند تا بی نهایت است.
2. مراد از کتاب ابرار سرنوشت نیکان در قیامت است و مرقوم یعنی مشخص و نشانه دار به گونه ای که با سایر نوشته ها اشتباه نمی شود.
3. «ارائک» جمع «اریکه» به معنای تختی است که زینت شده و برای آرمیدن مهیاست.
:seedling: 4.«نَضرَه» به معنای زیبایی و خرمی و «نعیم» به معنای نعمت فراوان و «رحیق» به معنای شراب خالص است.
:seedling: 5. «تنافس» یا از «نفیس» است، یعنی دو نفر برای به دست آوردن یک شیء نفیس تلاش می کنند و یا از «نفس» است یعنی دو نفر برای به دست آوردن چیزی آخرین نفس خود را به کار برده و تلاش می کنند.
:seedling: 6. پذیرایی در بهشت مراتب و درجاتی دارد:
برای گروهی «یسقون» و برای گروهی دیگر «سقاهم ربهم» یعنی بعضی با واسطه و بعضی بی واسطه الطاف را دریافت می کنند.
:seedling: 7. بعضی گفته اند که مراد از مسک در «ختامه مُسک» ظرف شراب مهر شده است.
:seedling: 8.مقربان از تسنیم می نوشند ولی ابرار از نوشیدنی که با تسنیم مخلوط شده خواهند نوشید.
:seedling: 9. نوشیدنی های بهشتی انواعی دارد: بعضی در نهرها جاری است.«انهار من ماء، انهار من لبن، انهار من خبر، انهار من عسل بعضی در ظرف های مهر شده است.«ختامه مسک» و بعضی از آسمان بهشت یا از طبقات بالای آن فرو می ریزد که همان تسنیم است.
:seedling: 10.امام باقر(ع) فرمود: « تسنیم بهترین نوشیدنی بهشت است و مخصوص پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) اوست و از بالا می ریزد و در منزلهای آن جاری است.»
:books: تفسیر نور حجت الاسلام و المسلین قرائتی، ج10، جزء 30، ص 419-420.
:evergreen_tree::evergreen_tree::seedling::seedling: