تفسیر سوره مطففین
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_مطففین
#آیات_1تا_6
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
«وَيلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ؛ واي بر کمفروشان!»(1)« الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يسْتَوْفُونَ؛ آنان که وقتي براي خود پيمانه ميکنند، حق خود را بطور کامل ميگيرند.»(2)« وَإِذَا كَالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ يخْسِرُونَ؛ اما هنگامي که ميخواهند براي ديگران پيمانه يا وزن کنند، کم ميگذارند!»(3)« أَلَا يظُنُّ أُولَئِكَ أَنَّهُمْ مَبْعُوثُونَ؛ آيا آنها گمان نميکنند که برانگيخته ميشوند»(4)«لِيوْمٍ عَظِيمٍ؛ در روزي بزرگ»(5) « يوْمَ يقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ؛ روزي که مردم در پيشگاه پروردگار جهانيان ميايستند.»(6)
نکته ها:
*«وَیل» به معنای هلاک و عذاب است و بر اساس روایات، نام درّه ای در دوزخ یا دری از درهای آن می¬باشد.
*«طفیف» و قلیل به یک معناست و «تطفیف» به معنای کاستن و کم گذاشتن است و ریشه آن از «طّف» به معنای کنار است. به فروشنده ای که از کنار اجناس می زند «مطفّف» گویند. این مسعود نقل می کند که هرکس از نمازش بکاهد مشمول این آیه است.(تفسیر نمونه)
*کم فروشی هر صنفی متناسب با خودش می باشد: معلم، کارگر، نویسنده، فروشنده، مهندس، دکتر و دیگر مشاغل، هر کدام در انجام وظیفه خود کوتاهی کنند کم فروش است.
• کم فروش خود را زرنگ می داند، مردم را دوست ندارد، خدا را رازق نمی داند و ظلم اقتصادی به جامعه می کند.
• کم فروشی از گناهان کبیره است زیرا وعده عذاب برای آن آمده است.
• امکان کم فروشی یا حساسّیت در کیل بیش از وزن است لذا در یک آیه فقط از کیل، و در آیه پس از آن، ابتدا مجددا از کیل سپس از وزن سخن به میان آمده است.
• درروایات می خوانیم: هرگاه مردم گرفتار گناه کم فروشی شوند، زمین روئیدنی های خود را از مردم باز می دارد و مردم به قحطی تهدید می شوند. (تفسیر المیزان)
• انضباط و دقت اقتصادی در رأس برنامه های اصلاحی انبیاست. چنانکه حضرت شعیب (ع) به قوم خود فرمود:« أَوْفُوا الْكَيلَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُخْسِرِينَ؛ حق پيمانه را ادا کنيد (و کم فروشي نکنيد)، و ديگران را به خسارت نيفکنيد!»« وَزِنُوا بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِيمِ؛ و با ترازوي صحيح وزن کنيد!»« َوَلَا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْياءَهُمْ وَلَا تَعْثَوْا فِي الْأَرْضِ مُفْسِدِينَ؛ و حق مردم را کم نگذاريد، و در زمين تلاش براي فساد نکنيد! »(شعرا، آیات 181تا 183)
پیمانه را (در معامله) کامل و تمام بدهید و از کم کنندگان و خسارت زنندگان نباشید و با ترازوی درست وزن کنید و کالاهای مردم را کم ندهید و روی زمین مفسدانه عمل نکنید.
:books: تفسیر نور حجت الاسلام، قرائتی، ج10، ص414.