تفسیر سوره عبس
تفسیر سوره عبس
آیات 24 تا 32
بسم الله الرحمن الرحیم
«فَلْينْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ؛ انسان بايد به غذاي خويش (و آفرينش آن) بنگرد!»(24)« أَنَّا صَبَبْنَا الْمَاءَ صَبًّا؛ ما آب فراوان از آسمان فرو ريختيم»(25)« ثُمَّ شَقَقْنَا الْأَرْضَ شَقًّا؛ سپس زمين را از هم شکافتيم.»(26) « فَأَنْبَتْنَا فِيهَا حَبًّا ؛ و در آن دانههاي فراواني رويانديم»(27)« وَعِنَبًا وَقَضْبًا ؛ و انگور و سبزي بسيار»(28)« وَزَيتُونًا وَنَخْلًا ؛ و زيتون و نخل فراوان»(29) « وَحَدَائِقَ غُلْبًا ؛ و باغهاي پردرخت»(30) « وَفَاكِهَةً وَأَبًّا ؛ و ميوه و چراگاه»(31)« مَتَاعًا لَكُمْ وَلِأَنْعَامِكُمْ؛ تا وسيلهاي براي بهرهگيري شما و چهارپايانتان باشد!»(32)
☀️نکته ها:
«صب» به معنای فرو ریختن آب از بلندی است که شامل نزول باران از آسمان و ریزش آب از آبشارها نیز می شود
«قضب» به سبزیجاتی گفته می شود که تر و تازه چیده و خورده شود و شامل علف و یونجه حیوانات نیز می گردد.
مراد از« شَقَقْنَا الْأَرْضَ» شکافتن زمین به وسیله جوانه گیاهان است که برای سر برآوردن از خاک آن را می شکافند و به رشد خود ادامه می دهند.
**مراد از « حَبًّا» حبوباتی است که به مصرف غذای انسان می رسد مانند گندم، جو، نخود، عدس و امثال اینها
« حَدَائِقَ» جمع«حدیقه» به معنای بوستانی است که اطراف آن دیوار کشیده باشند و «غلب» جمع «غَلبا» به معنای درخت بزرگ و تنومند است.
**انسان باید به غذای خود بنگرد که آیا از حلال است یا از حرام،دیگران دارند یا ندارند، نیروی به دست آمده از آن در کجا صرف می شود و این غذا چگونه به دست آمده است؟ امام باقر(ع) در ذیل آیه « فَلْينْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» فرمودند: انسان بنگرد که علم خود را از چه کسی می گیرد(کافی، ج1ص50)، و طعام را شما طعام معنوی دانستند.
?تفسیر نور حجت الاسلام قرائتی، جزء 30 ج10، ص388
#ادامه_دارد…….