تفسیر آیات 6 تا 14 سوره نازعات
تفسیر آیات 6 تا 14 سوره نازعات
بِسمِ اللهِ الرحمنِ الرحیم
«يوْمَ تَرْجُفُ الرَّاجِفَةُ؛ آن روز که زلزلههاي وحشتناک همه چيز را به لرزه درميآورد»(6) «تَتْبَعُهَا الرَّادِفَةُ؛و بدنبال آن، حادثه دومين [= صيحه عظيم محشر] رخ ميدهد.»(نازعات7)« قُلُوبٌ يوْمَئِذٍ وَاجِفَةٌ؛ دلهايي در آن روز سخت مضطرب است.»(نازعات8)
أَبْصَارُهَا خَاشِعَةٌ ؛ و چشمهاي آنان از شدت ترس فروافتاده است!»(نازعات9)« يقُولُونَ أَإِنَّا لَمَرْدُودُونَ فِي الْحَافِرَةِ؛ (ولي امروز) ميگويند: «آيا ما به زندگي مجدد بازميگرديم؟!»(نازعات10)« أَإِذَا كُنَّا عِظَامًا نَخِرَةً؛ آيا هنگامي که استخوانهاي پوسيدهاي شديم (ممکن است زنده شويم)؟!»(نازعات11)« قَالُوا تِلْكَ إِذًا كَرَّةٌ خَاسِرَةٌ؛ ميگويند: «اگر قيامتي در کار باشد، بازگشتي است زيانبار!»(نازعات12)« فَإِنَّمَا هِي زَجْرَةٌ وَاحِدَةٌ(النازعات/13)؛ ولي (بدانيد) اين بازگشت تنها با يک صيحه عظيم است!»(نازعات13)« فَإِذَا هُمْ بِالسَّاهِرَةِ؛ ناگهان همگي بر عرصه زمين ظاهر ميگردند!»(نازعات 14)
☀️نکته ها:
«راجفه» به معنای اضطراب و لرزه شدید است. « اراجیف» بر کلمات فتنه انگیز که مایه اضطراب باشد گفته می شود.
«رادفه» از «ردیف» به معنای در پی آمدن است و به پس لرزه ها گفته می شود. شاید زمین لرزه اول به خاطر صور اول باشد که همه می میرند و مراد از »رادفه» صور دوم باشد که همه زنده می شوند ، چنان که در آیه 68 سوره زمر به هر دو امر اشاره شده است.
«واجفه» به حرکت یا اضطراب شدید و سریع گفته می شود و «خاشعه» به کسی گویند که سر به زیر انداخته و به زمین چشم دوخته است.
«حافره» به معنای آغاز و ابتدای هر چیزی است. بنابر این کافران از بازگشت به زندگی نخستین تعجب می کردند. اما ممکن است «حافره» به معنای «محفوره» باشد . یعنی قبری که در زمین حفر می کنند که در این صورت معنا چنین می شود ؛ آیا بعد از مردن از قبرهایمان بر می گردیم و زنده می شویم؟ (تفسیر المیزان)
«نخره» استخوان پوسیده ای است که با اندک فشاری از هم بپاشد.
دلهایی که در دنیا از خوف خدا لرزان باشد.«وجلت قلوبهم» (انفال 2)، در آخرت در امان است.
«لا خوف علیهم و لا هم یحزنون» (یونس6) و دلهایی که در دنیا آرامش غافلانه دارد، آنجا مضطربند .«قلوبُ یو مئذٍ واجفه»
«زجر» راندن با فریاد و صداست و «زجر» شاید همان نفخه دوم در صور باشد که مقدمه زنده شدن تمام مردگان می شود و «ساهره» زمین هموار قیامت است، زیرا در آن سرزمین، چشم ها به خواب نمی رود. و در حال سَهَر است.
?تفسیر نور حجت الاسلام قرائتی، ص373، ج10.