بیانی کوتاه از حضرت زینب(س)
بیانی کوتاه از حضرت زینب(س)
ولادت
در5 جمادی الاول سال پنجم یا ششم هجری در مدینه متولد شد . نام ایشان حضرت زینب(سلام الله علیها)وکنیه ایشان ام الحسن وام کلثوم می باشد . القاب آن حضرت : صدیقه صغری ، عصمه الصغری ولیله الله العظمی ، ناموس کبری ، شریکة الحسین ، عالمه غیر معلمه و همچنین فاضله ،کامله ، عقیله بنی هاشم ، محدثه وعا لمه می باشد . پدرایشان حضرت علی(علیه السلام) اولین پیشوای جهان می باشد و مادرشان حضرت زهرا(سلام الله علیها) می باشد . زینب کبری(سلام الله علیها) : این لقب برای مشخص شدن و تمیزدادن او از سایر خواهرانش می باشد . صدیقه صغری : چون صدیقه کبری لقب مادرش حضرت زهرا
(سلام الله علیها) و از سوی دیگر شباهت زیادی میان مادر و دختر بود ، لذا حضرت زینب(سلام الله علیها) را صدیقه صغری لقب داده اند . عقیله بنی هاشم : بانویی است که درمیان قومش از کرامت و ارجمندی ویژه ای برخوردار است و درخانواده اش عزت فوق ا لعاده ای دارد[1] . عالمه : امام سجاد (علیه السلام) به حضرت زینب (سلام الله علیها )می فرماید :«یاعمه بحَمدالله ِ أنت عالِمِه غیرِمعَلمهِ وَفَهمهِ غَیرُمفهَمهِ ؛ عمه جان تو عالمه ای هستی بدون اینکه معلم داشته باشی وفهمیده ای بی آنکه مطالب را به تو فهمانده باشد .[2]» بنابراین ، حضرت زینب(سلام الله علیها )در بالاترین درجه علم وآگاهی قرارداشتند .
کودکی
وقتی که حضرت زینب (سلام الله علیها) کودکی شیرخواره بود هرگاه برادرش امام حسین(علیه السلام) از نظر او دور می شد گریه می نمود و هنگامی که او را می دید خوشحال می شد . حضرت زینب (سلام الله علیها) هنگامی که می خواست به نماز ایستد ابتدا به قامت امام حسین(علیه ا لسلام) نگاه می کرد وآنگاه نماز می خواند کم کم و با مرور زمان حضرت زینب (سلام الله علیها) دختر بچه شیرینی شده بود وآداب معاشرت ودرس زندگی می آموخت ، او درخانه ای که همه اعضای آن ا لگو و نمونه بودند پرورش یافت وقتی با برادرش امام حسن و امام حسین (علیهما السلام ) بازی می کرد از آنان حلم ، همکاری ،گذشت ، مقاومت وآیین مبارزه فرا می گرفت .
حضرت زینب (سلام الله علیها) با امام حسین(علیه السلام) یا بازی می کرد یا به چهره و قامت او نگاه می کرد این دلبستگی به قدری شدید بودکه تعجب مادرش را برانگیخت[3] در روایات آمده است که حضرت زینب (سلام الله علیها) وقارش به حضرت خدیجه (سلام الله علیها)درعصمت وحیا به مادرش حضرت زهرا (سلام الله علیها) درفصاحت و بلاغت به پدرش حضرت علی(علیه السلام) ودرحلم و بردباری به امام حسن(علیه السلام) و درشجاعت وقوت قلب به امام حسین(علیه السلام) شبیه بود . شخصیت حضرت زینب (سلام الله علیها )درخانه ای که صفا ، صمیمیت ، معنویت وعشق به خداوند بود ، شکل گرفت ، پدر ومادری معصوم که ازتمایلات وهواهای نفسانی به دور بودند . حضرت زینب (سلام الله علیها) این سخن را ازپدرش شنیده بود که می فرمود :«ولقدکُنتَ أنظروا إلیها فَتَنکَشُفَ عنِ الهموم والاحزان ولااغضبنی ؛ هنگامی که به چهره حضرت فاطمه(سلام الله علیها) نگاه می کردم غم واندوه خویش را فراموش می کردم واو هیچگاه مرا خشمگین نکرد .[4]» فضائل این خاندان اکتسابی نیست بلکه عطیه الهی است . مثل علم ایشان همانطور که مقام علمی ایشان علم لدنی است .
منابع
[1] . عبدالحسین ، دستغیب ، زندگانی حضرت زینب کبری( سلام الله علیها ) ، تهران ،کاوه ، بی تا ، ص91 .
[2] . محمد باقر ، مجلسی ، همان کتاب ،جلد2 ، ص178.
[3] . نورالدین ، جزایری ، خصائص الزینبیه ، چاپ دوم ، بی جا ، بی تا ،1401 ، ص24 .
[4]. محمد باقر ، مجلسی ، همان کتاب ، جلد10 ، ص134.